Weet jij al of een AOV geschikt is voor jou? Lang niet iedere ondernemer heeft overwogen om deze verzekering af te sluiten. Toch kunnen verzekeringen voorkomen dat je op een later moment in de problemen komt of zelfs heel jouw bedrijf op moet geven. Een AOV is de verzekering die je kan zien als een vangnet voor jouw inkomen in het geval van ziekte of letsel. Op deze momenten moet je de werkzaamheden tijdelijk naast je neerleggen, waardoor er ook geen inkomen meer binnenkomt. Als zzp’er heb je immers geen ziektewetuitkering zoals de mensen in loondienst. Het financiële vangnet kan voorkomen dat je de rekeningen niet meer kan betalen en je ook niet kan richten op het herstel dat bij de ziekte komt kijken. 

Wanneer je het nodig hebt

Maar wanneer heb je dan een AOV nodig? In eerste instantie is het als zzp’er aan te raden om deze verzekering af te sluiten. Je bent in dit geval namelijk verantwoordelijk voor jouw eigen inkomen. Als je ziek bent of gewond raakt, kan je tijdelijk niet werken. Maar niet alleen zelfstandig ondernemers zijn gebaat bij deze verzekering. Als je de kostwinnaar bent van het gezin is het inkomen belangrijk om het gezin te onderhouden. De financiële zekerheid met de juiste dekking kan voorkomen dat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Of wat dacht je van de risicovolle beroepen? Sommige beroepen zijn risicovoller dan anderen. Je loopt hierdoor ook sneller risico op blessures. Met de verzekering kan je jezelf beschermen tegen dergelijke ongelukken en zorgen voor een vast inkomen voor het betalen van de rekeningen. 

Jouw financiën goed op een rij zetten 

Je moet dan goed opletten welke dekking je aangaat voor jouw volgende verzekering en de AOV verzekering kosten. Niet iedereen heeft dezelfde situatie. Je kijkt daarom als eerste naar jouw huidige uitgaven. Ga door je maandelijkse rekeningen en bepaal hoeveel geld je nodig hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Hiermee voorkom je dat er te weinig geld overblijft om de rekeningen te betalen. Kijk ook naar eventuele toekomstige financiële doelen. Denk aan zaken als het betalen van de studie van je kinderen, sparen voor je pensioen en andere langetermijndoelen. Je wilt er zeker van zijn dat je AOV dekt wat je nodig hebt om je financiële doelen te bereiken. Je weet immers nooit wanneer je ziek wordt en de verzekering nodig hebt. 

De laatste zaken goed doornemen

Als je alles op een rij hebt gezet, kan je nog een aantal zaken goed bekijken voordat je de verzekering afsluit. Denk aan het eigen risico dat je bereid bent om te betalen. Door een bepaald bedrag zelf op te vangen kan je de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden. Vergeet de polisvoorwaarden niet. Hierin staat precies wanneer je voor wat gedekt bent. Ook zie je hier de wachttijd in terug. Dit is de periode tussen het moment van het indienen van de ziekmelding en het moment dat je de uitkering op jouw rekening ontvangt.